Ryktena och sanningen

Vi hade en revision på jobbet igår ang licenslösa program i våra datorer.


Rykten
surrar ju såklart igång direkt!

Ett sa att det kom en svart helikopter med hemliga agenter och skulle "ta hand om" detta. Den hade flugit lågt över kraftledningarna för att kolla datatrafiken, samt att de tagit IT-personalen med sig i handfängsel!
Ett annat sa att VD'n kom hemflygandes från sin semester på varmare bräddgrader i en svart helikopter.

Tydligen har det rört sig en svart helikopter i området!
Den har jag missat.


Sanningen
är att det kom ca 25 av kronofogden inhyrda tekniker, med beslut från Hudiksvalls tingsrätt att de skulle genomföra en intrångsundersökning på företaget.

Orsaken var att Microsoft misstänker att vi inte har rätta antalet licenser mot det antalet användare vi är.

IT-avd känner sig trygga i att vi har tillräckligt med licenser. 100% säker kan man dock aldrig bli, då datorer är förbrukningsvara som ofta flyttas, skrotas och köps nya. Men allt detta gicks igenom rejält i våras, så de har nu bra koll på den punkten.

Nu ska kronofogden skriva protokoll och sammanställa alla bevis, som vi får del av inom ca 2v. Sen har Microsoft 4v på sig, från igår räknat, att avgöra om, och isåfall hur, de ska gå vidare, eller ej.

Kronofogen ville även passa på att tacka för trevligt bemötande, det var inte så vanligt när de utförde liknande uppdrag...

Detta enligt information som gick ut till alla anställda idag.


Jaha?
Vad kan detta ha kostat? Jag menar, det är ju våra skattepengar!
Vem har anmält? Enligt uppgifter som framkom vid förmiddagsfikan (efter att vi skrattat klart, se förra inlägget!) så kom de vid 9-tiden på morgonen, och åkte vid 18-tiden.

Det var några som varit in på hemsidan (minns inte vad det var för sida, men en förening mot egen bränning och piratkopiering av musik, programvaror osv. A-någonting), sa att det bara var att klicka på en knapp om man ville anmäla någon, och om det gick till fällande dom, så kunde man få 10% av böterna, dock max 500.000 SEK (!). Alltså kan det ju vara någon som satt i system att klicka på denna knapp i hopp om att pricka rätt någon gång... Istället för Lotto eller V75?

Sen kan man ju tycka att det borde finnas lite belägg för det, innan man skickar ut en så stor delegation (görs det för varje anmälan??), det var folk från olika delar av landet, för detta uppdrag. DÅ finns det pengar, men för att ta fast mördare och våldtäktsmän, så finns det inte tillräckligt med slantar.

Det sas runt kaffebordet, att kronofogden fått 5.000 SEK av Microsoft. Sanningshalten i det påståendet, har jag ingen aning om alls! Sedan bekostas det ju av våra skattepengar! Samt att vi fick ett stillestånd på några timmar. Åtminstone minskade produktiviteten markant, då vi är väldigt beroende av våra datorer, som vi inte fick röra på några timmar. Kan man skicka en faktura till Microsoft för bortfall i produktivitet, när allt detta är över?? ;-)

Det görs tydligen ett antal dylika revisioner per år, vanligast i Stockholmsområdet. Men det tolkar jag som slumpmässiga kontroller, inte gjorda efter anmälan, som detta tydligen var.

Med ett så stort och relativt välkänt företag som vårt, så borde det ju vara ganska självklart att antalet licenser och datorer överrensstämmer. Kanske mer tvivelaktigt i ett litet företag med 5 datorer. Man köper EN licens och kör in i alla datorer. Eller? Fördom?

Ja, det har varit spännande, obehagligt, komiskt och samtidigt lite förargelse över denna händelse, helt klart något det kommer att snackas om ett tag. VEM kan ha anmält? Kommer de att hitta något som inte stämmer? Vad händer då?

Det lär visa sig!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0